Deze whitepaper geeft een beeld van hoe Eyefun de toekomst van visuele communicatie ziet. Wij hebben duidelijke ideeën over hoe ook uw organisatie kan profiteren van nieuwe kansen voor engagement. Interesse?
Augmented Reality; Wat is het precies, wat kan ik ermee en hoe gaat het zich ontwikkelen?
9 Relevante artikelen
The impact of AR on retailReasons why brands will be using AR in 2020Why retailers should embrace AR in the wake of COVID-19Tim Cook (Apple)ROI via Efficiency and Cost ReductionsAR growth 2020AR & COVID-19Trends 2020Advertising & AR
Meer weten?
© eyefun 2020
Een recente trend in internettechnologie is, afgekort, XR. Dat is een verzamelterm voor Augmented Reality, Virtual Reality en Mixed Reality. Anderen voegen deze technieken onder de term Spatial Computing.
Al deze technieken hebben gemeen dat zij gebruik maken van 3D technologie en dat is een logische stap in de ontwikkeling die visuele communicatie doormaakt.
Sinds de uitvinding van de boekdrukkunst zijn communicatiedragers tweedimensionaal. Van kranten en boeken tot websites, televisies en smartphones. Die tweedimensionaliteit is in al die jaren nooit wezenlijk veranderd. Wat wel is veranderd is de manier waarop we met die dragers interacteren. Van het omslaan van een bladzijde tot het gebruiken van een afstandsbediening, muis en toetsenbord en in toenemende mate je stem, lichaamsbeweging of ogen.
XR introduceert 3D in visuele communicatie en Eyefun is ervan overtuigd dat dat de wereld van visuele communicatie blijvend gaat veranderen en verbeteren. Waarom? Omdat het een natuurlijke en dus logische ontwikkeling is. We leven in een driedimensionale wereld. Tweedimensionale communicatie bestaat/bestond bij gebrek aan beter.
3D wordt de standaard in visuele communicatie. Het biedt een waarheidsgetrouw beeld van de werkelijkheid, met alle voordelen van dien:Standaardisatie/prototyping
Veel patenten voor bijvoorbeeld producten zijn aangewezen op uitputtende omschrijvingen van hoe iets eruit ziet, al dan niet aangevuld met foto’s of technisch tekeningen. Een digitaal 3D model sluit elke twijfel uit.Marketing
Met XR kunnen doelgroepen producten levensecht ervaren in hun eigen omgeving. Bovendien kan je een digitaal 3D model op alle mogelijk manieren afbeelden/renderen. Dat scheelt veel fotografiekosten.
Op dit moment is AR op twee manieren te realiseren:Via een app
AR via een app maakt gebruik van een marker; een beeld dat door de camera herkend wordt en de trigger vormt voor de plaats en de omvang van het geprojecteerde 3D-model. Bekijk hier een voorbeeld.
Voordeel: een app biedt meer mogelijkheden tot interactie, animatie en verdieping.
Nadeel: downloaden van een app kan een drempel zijn. Kosten zijn hoger, afhankelijk van Appstore en Playstore.Direct via de website
Webbased AR is een simpele toevoeging aan een webshop of website: klik met je smartphone of tablet op het plaatje, vervolgens op het AR logo en het 3D model staat in je eigen omgeving. Probeer het zelf in de showroom van Browsar.
Voordelen: laagdrempelig, hoge attentiewaarde, shareable, lage kosten.
Nadeel: vooralsnog niet interactief (maar techniek ontwikkelt zich snel).
Kosten
Om een AR experience van een product te kunnen bieden moet je er een 3D model van hebben. Als dat er niet is, vergt het maken van een 3D model maatwerk. Is een bestaand 3D model geschikt, dan kan de bewerking ervan tot een AR-experience relatief eenvoudig zijn. Maar het kan zijn dat het 3D model meer bewerking behoeft. Dat heeft te maken met de kwaliteit en de mate van detail van het aangeleverde model; zowel te zwaar als te licht beïnvloedt de customer experience negatief.
3D-bestanden
Wij kunnen met de volgende extensies van 3D modellen werken:
.c4d
.skp
.obj
.fbx
.dxf
.3ds
.dae
.glb / gltf
Mocht u er open voor staan, dan maken wij op basis van een door u aangeleverd 3D model graag kosteloos en vrijblijvend een demo. Op basis daarvan kunnen wij een preciezere inschatting geven.
Perspectief
De toekomst voor Augmented Reality is veelbelovender dan voor Virtual Reality. Voor de gaming industrie is VR zeer geschikt: met een goede bril op sluit je je af voor de echte wereld en betreed je een virtuele. Voor een bredere ontwikkeling en toepassing kleven er aan VR naar onze overtuiging teveel nadelen:
je sluit je af van de werkelijkheid en dus ook voor de mensen om je heen (niet sociaal).Teveel mensen worden er misselijk van.Onveilig: bewegen met een VR-bril op is niet zonder risico’s.Rendering: Om een volledige 3D virtuele wereld 360 graden te renderen stelt hoge eisen aan rekenkracht (processor) en bandbreedte (verbinding).Augmented Reality vindt al steeds meer commerciële toepassingen. Zoals het plaatsen van een bank in de woonkamer, een tuinhuis in de tuin, een Quooker kraan in de keuken of het vinden van de juiste route.
Dat is ook de reden dat Big Tech meer verwacht van Augmented en Mixed Reality. Daarmee blijf je contact houden met je omgeving en de mensen om je heen. In dit stuk staat goed beschreven waarom Apple meer in AR dan in VR gelooft.
Brillen
De verwachting is dat de introductie van AR brillen eind 2020, begin 2021, de ontwikkeling een boost gaat geven en op termijn de stijl van visuele communicatie ingrijpend gaat veranderen. Een AR bril is een ‘wearable’. Het is te verwachten dat de aanbieders van AR-brillen er alles aan zullen doen om die devices zeer gebruiksvriendelijk te maken, zodat je weinig reden hebt om hem af te doen. Dat betekent dat bijvoorbeeld Apple strenge eisen zal stellen aan content die via die brillen aan de consument wordt aangeboden. Vergelijkbaar met de poortwachtersfunctie die ze nu ook hebben bij de Appstore. Al te opdringerige reclame zal waarschijnlijk worden geweerd, omdat daarmee het risico toeneemt dat mensen de bril afzetten. Succesvolle visuele communicatie zal uit een ander vaatje moeten tappen dan reclame tot nu toe gewend is. Het is verstandig daar nu al over na te denken.
Van de diverse specifieke eisen die het communiceren via een AR-bril stelt, lichten we er twee uit:
Handsfree
Een mobiele telefoon of een tablet houd je in de hand en bedien je ook meestal met de hand. Een desktop bind je aan een locatie. Met een AR-bril heb je twee handen vrij. Dat biedt nieuwe kansen, bijvoorbeeld voor een werk-, installatie-, of kookinstructie. Ook zijn er al interactiemodellen in ontwikkeling die handbewegingen herkennen.Context
We zijn gewend aan het internet waarop we iets kunnen vinden, ons vermaken. We buigen ons over een scherm en we kiezen een app, een bepaalde functionaliteit. Die functionaliteit gaat met AR plaatsmaken voor context. Nu en hier. Functionaliteit wordt daaraan ondergeschikt. Je moet dus echt gaan kijken hoe iemand door een bepaalde ruimte beweegt. Enkele voorbeelden:
Ik moet deze lift onderhoudenDe zonkracht op deze locatie is XXEr staat een huis te koop om de hoek dat voldoet aan mijn wensenIk wil dat de airco in deze ruimte kouder isEr komen dus meerdere informatielagen die je waarschijnlijk kan aan- en uitzetten, maar die veel meer context- of locatiegebonden (“in de buurt van”) zullen worden. Dat biedt veel kansen in combinatie met IoT: bedienen van apparaten, retail, overheid. Apparaten hoeven niet meer te worden voorzien van een display of bedieningspaneel, de interface wordt virtueel op het apparaat geprojecteerd. Dat scheelt nogal wat aan productiekosten.
Het onderscheid tussen deze drie technieken is redelijk arbitrair, omdat de grenzen vaag zijn. Je schakelt vrij snel van MR naar AR naar VR. Het is min of meer uitwisselbaar. Maar dat de kern van de introductie van een digitale 3D ervaring een wereld aan mogelijkheden opent is evident.
Op dit moment is de techniek nog vooral beschikbaar via handheld devices: smartphone en tablet. Maar Apple, Facebook en Google investeren veel in de ontwikkeling van handsfree devices: AR brillen die de wereld als het ware clickable maken.
Tim Cook van Apple laat er al jaren geen misverstand over bestaan dat hij een grote toekomst ziet voor Augmented Reality. Hij voorspelt zelfs dat AR leidend gaat zijn in onze internetervaring. Schermen, toetsenborden en muizen gaan plaats maken voor een verrijkte 3D-omgeving waarmee we op een natuurlijk manier interacteren.
Maar voordat AR de user interface voor internet gaat bieden, zijn er praktische toepassingen die voor de korte termijn veelbelovend zijn:
Productpresentatie
Hoe staat die bank in mijn kamer? Hoe staat die Quooker kraan in mijn keuken? Past dat tuinhuis in mijn tuin?Onderhoud technische installaties
Nu al maken liftbedrijven gebruik van AR voor de onderhoudsinstructie aan monteurs. Maar ook op de motor van een personenauto kan je een laag projecteren die je uitlegt waar de olie ververst moet worden.Training/Onderwijs
Denk aan een doorsnede van een menselijk lichaam, of een instructie voor een specifieke handeling voor een nieuwe medewerker.Presentatie/storytelling/concept
De transitie van 2D naar 3D stelt nieuwe eisen aan de wijze waarop bedrijven en organisaties zich presenteren. Het is niet ondenkbaar dat alles wat nu via websites wordt gecommuniceerd, straks via een 3D ervaring gaat. Maar dat is een andere context, en dat vraagt om een andere manier van communiceren.Als gevolg van COVID19 versnelt de adoptie van Augmented Reality. Doordat mensen minder eenvoudig naar een showroom mogen of kunnen, wordt het aantrekkelijker om een product thuis levensecht te bekijken. Bovendien kan zo’n ervaring eenvoudig gedeeld worden via social media. In het algemeen biedt Augmented Reality een verrijking van de customer experience en verlaagt het de kosten voor aanbieders aanzienlijk.
Enkele voordelen op een rij
Augmented Reality verrijkt de customer experience. Retailers bijvoorbeeld bieden hun klanten nu de mogelijkheid om grotere aankopen thuis levensecht te bekijken, lees ook dit artikel.Attentie: trekt de aandacht. Wordt gedeeld via social media, trekt verkeer naar je siteKosten: minder retouren voor webshops want mensen kunnen beter inschatten hoe groot iets isKosten: salesforce kan met virtuele objecten op stap. Hoeven niet meer fysieke dingen mee te slepen. Geldt ook voor beurzenKosten: 25% kostenverlaging bij prototype ontwikkeling
HOME
AR & VR
BANNERS
ANIMATIES
CONCEPT
CAMPAGNES
CONTACT
someone@eyefun.nl
+31 6 55 828 709
§
Mixed Reality
is de techniek waarmee je een andere, virtuele werkelijkheid betreedt. Meestal met behulp van een headset die je volledig afsluit van de realiteit. Vindt vooral toepassing in gaming en projectontwikkeling.
is de techniek waarmee je een ‘verdieping’ toevoegt aan de werkelijkheid. Bijvoorbeeld: je voegt informatie toe aan de omgeving die je ziet met behulp van je smartphone, tablet of AR-bril; welk huis in deze omgeving staat te koop? Welke kant moet ik op voor het museum? Wat is de status van dit apparaat of product? Ik wil dit apparaat aan of uit zetten.
Virtual Reality
Augmented Reality
is de techniek waarmee je een virtueel 3D-object aan de werkelijkheid toevoegt, bijvoorbeeld om te kijken hoe die bank in je huis staat, of dat schilderij aan de muur.
AUGMENTED REALITY
WHITEPAPER